duminică, 29 octombrie 2017

„Sub constelația Lyrei” de Lilia Calancea

Una din cărțile care în luna octombrie m-a marcat nespus de mult, a fost romanul autoarei basarabene Lilia Calancea, „Sub constelația Lyrei”. O carte cu un mesaj profund, care oferă multe lecții de viață nu doar persoanelor bolnave de cancer, ci și nouă, tuturor. Ne face să ne punem întrebări, să găsim răspunsuri, să medităm și să înțelegem că viața merită trăită la maximum, indiferent de starea noastră de sănătate.

Citind cartea, imaginar, ajungem pe litoralul Mării Egee, descoperim liniștea și frumusețea regiunii și trăim, alături de Tina și Livia, eroinele romanului, momente de neuitat. 

Mi-a plăcut foarte mult „Sub constelația Lyrei” și o recomand cu drag!

Notițe cu creionul
  • Doar cu timpul vei înțelege că un om, ființă fragilă, poate fi îngropat înainte de vreme de semenii lui. Prin tăcere, prin indiferență, prin cuvinte mai reci ca țărâna. A îngropa un om viu e de o mie de ori mai ușor decât un cadavru. Unde mai pui că nimeni nu face pușcărie pentru treaba asta
  • Cancerul nu te întreabă dacă poți suporta. Puțin îi pasă dacă ești plăpând, viguros, tânăr, bătrân, femeie sau copil...Trebuie să găsești undeva forța ca să-l accepți. Să accepți că din momentul acela nimic nu va mai fi ca înainte, nimic nu mai stă în picioare, totul se prăbușește sub ochii tăi, deci nimic în viața ta nu mai este sigur. Lucrurile cele mai certe acum s-au îngrămădit toate sub semnul întrebării. Și tu te simți ca un bolovan pornit la vale, spre o gaură mare, neagră, care pare să nu aibă capăt.
  • A accepta... înseamnă să ieși din cursa ta obișnuită. Să-i lași pe alții să ți-o ia pe dinainte, în timp ce tu o tragi pe dreapta. Înseamnă să îndrăznești să-ți spui sincer: e timpul să mă opresc.
  • A accepta... înseamnă a abandona. Înseamnă a deveni mic. Sărac.  Acum ești cel mai sărac, căci ai pierdut esențialul. Nu mai poți face planuri. Nu mai poți spune: bluza asta am s-o port de hramul satului. Nu mai ești sigur că vei avea forța să tai ingredientele pentru salata boeuf de Revelion, că vei mai putea să te oglindești în globurile din pomul de Crăciun, că vei mai gusta vin fiert cu scorțișoară, că vei inspira cu lăcomie mirosul veșnic al unui pin de munte...
  • Dacă părinții ar cunoaște etimologia prenumelor, ar face probabil alegeri mai reușite.
  • Există oameni alături de care izbutim să facem lucruri imposibile și oameni lângă care nu putem face nici cele mai banale lucruri. Primii trăiesc o viață remarcabilă, cei din urmă, o existență anodină. Care dintre ei sunt mai fericiți? Nu se știe. Rar însă întîlnești un om fericit numai pentru că face aceleași lucruri pe care le-au făcut milioane de indivizi înaintea lui. Fiecare își dorește, declarat sau tăinuit, să aducă ceva nou pe lumea asta, nemaivăzut, nemaiîntâlnit, să lase o amprentă unică.
  • De ce oare adulții nu înțeleg că insuficiența de dragoste duce la mari tragedii? Mari tragedii interioare!
  • Copiii sunt la fel. Ei devin diferiți odată cu primele dezamăgiri.
  • Alegerile unui om liber nu trebuie discutate, ci acceptate.
  • Oamenii care n-au avut parte de o primăvară frumoasă în viața lor, rareori ajung să fie generoși ca toamna.



Cartea poate fi cumpărată de pe Elibraria.eu.

Lectură plăcută!

Pentru a vedea și alte recomandări de carte, te invit să apreciezi cu un like pagina de Facebook a blogului Porția de lectură sau să mă urmărești pe Instagram.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu